Technological future of intelligent devices

17.05.2013

За някои тенденции в развитието на автоматизацията: Експертно с инж. Симеон Илински, управител на Ехнатон

Какви са тенденциите в развитието на технологиите за автоматизация? Къде, според Вас, се очакват най-големите промени и кои аспекти ще претърпят най-голямо развитие?

Като обща тенденция може да се каже, че все повече се размиват границите между индустриалните и IT решенията. Друго интересно явление е, че все повече функционалности, които са били присъщи на контролерите, сега започват да се появяват и като възможности в средствата за автоматизация, които са били за горното ниво, т. е. при SCADA. Както и обратното – вече много често са налице решения като PLC, вградено в управлението на двигатели. 

Все по-голямо значение в автоматизацията заемат решенията за мрежови управления. Тази тенденция ще се задълбочи сериозно, прераствайки и в посока управление по безжични мрежи. Областите, в които най-ясно се виждат тези насоки на развитие, са управлението на петролната индустрия, пречиствателните станции както и в сградната автоматизация – т. е. приложения, в които се използват множество и разнообразни компоненти за автоматизация. В резултат от навлизането на тези процеси, от една страна ще се опростява начинът на управление, както и връзките между устройствата, между средствата за управление и самите обекти, а от друга – ще се усложнява управлението и ще се увеличават изискванията към степента на подготвеност на кадрите, които трябва да внедряват тези системи.

В интервюто, което в началото на годината дадохте за читателите, ревюакцентирахте върху машинното зрение като успешен и перспективен пазар за Ехнатон? Какви са новите тенденции в тази област?

Машинното зрение действително е една от областите, в която ярко се виждат новите тенденции. Продуктите за визуалната инспекция и идентификация вече масово навлизат в областите за автоматизация. Доскоро това бяха много скъпи решения, които по-скоро се избягваха, защото не се рентираха финансово. Съвременните постижения в областта позволяват визуални системи да бъдат внедрени в доста по-опростени решения за автоматизация, тъй като продуктите за машинно зрение стават все по-достъпни, по-умни, по-комуникативни.

Наред с цялата си мощна функционалност, едно съвременно средство за визуален контрол, например, има вградени Ethernet, сериен канал, както и няколко други входно-изходни канали, които се използват за комуникация с външни устройства, вграден софтуер за разпознаване на образи и т. н.

Следвайки общите тенденции на развитие на функционалност, вградена интелигентност и все по-достъпна цена, визуалната инспекция и идентификация вероятно много бързо ще намери приложение във всички обасти на промишлеността в България. Технологиите за автоматизация се развиват изключително динамично и, за да ги използваме пълноценно, трябва постоянно да ги овладяваме и внедряваме. Защото най-добрият начин да успееш да овладееш дадена област, е внедрявнето на реален обект с реални средства за автоматизация.

Накратко, считам, че технологичното бъдеще е на „по- умните”, по-интелигентни устройства.

Back to all news

 
Днес на живо ще се предава официалната премиера на новия кобот Melfa Assista на Mitsubishi Electric Днес на живо ще се предава официалната премиера на новия кобот Melfa Assista на Mitsubishi Electric 30.06.2020

Днес, 30 юни 2020 г., с живо излъчване и шоу ще се отбележи ...

Read more
Обучителни уебинари с продуктите на Mitsubishi Electric Обучителни уебинари с продуктите на Mitsubishi Electric 21.05.2020

  Ехнатон има удоволствието да ви покани на предстоящи...

Read more
Най-новите продукти и решения в областта на индустриалната автоматизация Най-новите продукти и решения в областта на индустриалната автоматизация 14.05.2020

  Индустриалният сектор е пряко засегнат от текущата с...

Read more
Офисите на Ехнатон в София и страната продължават работа при взети всички мерки за сигурност Офисите на Ехнатон в София и страната продължават работа при взети всички мерки за сигурност 03.04.2020

Функционират централният и регионалните офиси на компанията,...

Read more
View all